tisdag 7 augusti 2012

VM - dag 2

Efter den sena natten var det skönt att dagens start hade blivit uppskjuten till kl 14.  Redan på väg ut började vi ana ugglor i mossen att starten kommer att bli försenad då vårt startfartyg en Targa 27(?) kommer körande slalom mellan båtarna i den höga sjögången så att vattnet bara sprutade tiotals meter. Det verkade omöjligt att det skulle hinna få upp en bana i det skedet. Och mycket riktigt gick det långt över tre innan banan var utlagd och polkkagrisen kom ner.

Iom att många var (alltför heta på gröten kom vi iväg först på fjärde försöket. Inte ens den svarta flaggan fick de ivrigaste att lugna sig.

Men till sist kom vi iväg. Iom att vinden hade tilltagit rejält hade vi redan hunnit ta in också andra revet samt beslutit att köra åtminstone första varvet utan spinnaker. Det visade sig funger ganska bra. I dom allra högsta sjöarna tappade vi lite kraft men annars lyckades vi hålla kring 7kn med ganska bra höjd. Då vi närmade oss första märket märkte vi att det blev kaos vid vändmärket. Det var FinnFlyer 42an Avantimes som hade fastnat med kölen kring vändmärket. Nå vi var tack och lov en bit ifrån så vi kunde runda det nya "vändmärket" med lite marginal och falla ner mot nästa boj var vi jippade direkt och kunde slöra ner. Många gjorde som vi och körde bara med fock men vi fick också se en hel del fladdrande spinnakrar varav en del nog har fladdrat för sista gången.

Rundade SB märket och låg ganska bra till. Nu valde vi att slå ut mot SB lite tidigare för att kunna komma upp till kryssmärket med SB. Dessvärre slog vi lite för tidigt och gjorde misstaget att pressa istället för att ta ut ett kort slag till vilket ledde till att ett par båtar kom ifrån oss.

Sista länsen till mål gick bra och vi fick dagens toppnotering på loggen 11,7 vilket är ganska hyfsat med    2 rev och fock. Enligt de preliminära resultaten blev vi 28:nde idag. Jag tror alla var ganska nöjda att det inte blev en andra start idag.

Då vi kommit iland körde Classe och jag ett varv via Lindgrens varv för att titta på Tutima som körde på sten i slutet av den långa seglingen. Där låg också en annan båt som hade fått in en stäv i sidan. Inget vackert resultat...


Båtarna väntar på reparation på Lindgrens varv

Tutimas köl
BB Fribord

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar