torsdag 21 juni 2012

Onsdagssegling 20.6.2012

Den friska vinden var utlovad att lätta under kvällen vilket gav en del huvudbry angående segelsättningen. Å ena sidan stor möjlighet för lättare vind under kvällen samt långa stunder med bara 5-8ms vilket talade för genuan å andra sidan bara 4 i besättningen och över 10ms i byarnasamt lite lockande att sätta focken färdigt på rullen inför midsommarens tursegling. Vi körde ut ett varv på Kytöfjärden för att kolla läget och bestämde att det får bära eller brista med focken varpå jag "snabbt" monterade rullen vilket alltid tar mer tid än man tror. Nå slutresultatet var att vi fick bråttom inför starten men gjorde rätt segel val.

Startade ganska sent med Cirrus strax bakom i lo och nästan alla andra båtar i lä och började hissa spinnakern efter starten. Båtarna i lä var snabbare med att få upp spinnakern (Troy gennaker) men Lynn & Micke skötte spinnakern lugnt och bra hela seglingen trots den friska vinden, nu börjar det komma lite rutin i manövrarna trots att vi är få ombord. Ben körde storen. Xelina startade bäst och lyckades knycka ifrån och ganska bra hålla avståndet. En bit ut på Kytöfjärden körde vi om Troy men fick jobba en del för att komma förbi FinnFun som var i lo om oss.

På första kryssen hade onödigt nära situation med Xanta Maria som kom för BB och tydligen inte såg oss som kom SB i tid. Nå vi väjade undan samtidigt som de gick upp i vind så ingen fara men man vill ju inte vara alltför nära varandra i hård vind. Vinen var byig och skiftade 10-15 grader under kryssen. Vi rundade märket som tvåa precis bakom Xanta Maria. I jippen kunde det ha gått riktigt illa då Ben plötsligt hade storskotet över halsen. Tack och lov var han snabb att ducka och kom undan med ett rött märke (vilket alltså härmed intygas att det inte är en "fritsu").

Vi länsade tillbaka ner till Kytö parallellt med Xanta Maria. Sista kryssen valde vi att gå längst österut vilket var ett bra val och kunde runda sista kryssmärket med god marginal och därmed äntligen höra klockan klämta för oss första gången denna säsong. 


Xanta Maria på länsen ner mot Kytö (Foto Ben)
Resultaten finns här. Även om fjärde platsen inte är något att hänga i julgranen var jag mycket nöjd med seglingen iom att alla börjar veta hur båten fungerar, manövrarna går rätt (men lite långsamt) och det var allmänt en fin segling. Roligt också att Xanta Maria var med, vi är ju lys-tals mässigt väldigt lika med 1,31 för XM och 1,32 för oss.

I lilla klassen blev det lite variation iom att Skärflickan tog hem segern .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar