söndag 17 juni 2012

Helly Hansen Fleet Race

Under dagens Helly Hansen Fleet Race utanför Kytö skulle man sannerligen ha haft nytta av HH's produkter. Vädret blev precis som lovat dvs mycket varierande vindar samt mycket regn! För egen del började dagen inte så bra iom att jag hade glömt ordentliga regnjackan hemma (kanske berodde det på att den inte är HH...). Efter att ha provat Ankis jacka som hängde i skåpet och konstaterat att den var lite mer än lovligt slim fit (damernas XS passar inte så bra då man är 184 lång) räddade Mange mig med att ha en reservjacka som höll vatten lite bättre än min egen reservjacka.

Xantus i det vackra sommarvädret inför starten (Bild Niko W/Tom F)
Stora klassen nästan blev nästan en X-Yachts Cup, med nästan enbart X båtar på startlinjen.

Vi startade bra i första varvet och kunde köra ut en bit till BB i fri vind innan vi slog utt på SB sidan. Blue Café var den ända som hade kört ut till SB. Många av X båtarna gick alltför långt ut till BB och därmed kom vi kanska bra upp till kryssmärket strax före BC. På första länsen körde vi slutet för konservativt och tog ner spinnakern allt för tidigt med resultatet att vi tappade ordentligt på de båtarna framför oss. Banan var verkligt kort och till andra och tredje varvet hade vinden vridit så att vi nästan kunde sträcka upp till märket.

Inför andra starten bytte vi till focken iom den ökande vinden. Vi lyckades hålla bra speed på första kryssen men tappade stort på länsen då vi gick för långt ut till SB innan vi gippade. Vi hade ett ordentligt missöde då spi bommen i misstag kom ner och träffade Mange i skallen. Det kunde ha gått verkligt illa men tack och lov hölls han ombord och repade sig efter att ha suttit en stund.

Inför tredje starten kom det utlovade vind kantringen efter en timmes mycket lätta vind. Arrangörerna satte kvikt ut en ny bana i nästan 180 graders riktning från den tidigare och vi hade igen bytt till genuan ( idet här skedet började det redan vara ganska mysigt inne i båten med alla dyblöta segel...). Vi hamnade bakom en av X-35orna vid starten och fick därmed dagens sämsta start. Nu hade vinden vridit under kryssen så att vi kunde hissa spinnakern genast vid kryssmärket ner mot "levittäjän. Efter "levittäjän" gippade vi genast vilket var onödigt tidigt. I följande gipp hördes en hård smäll. Det  var kickens fäste på masten som hade gått sönder. Tappen som gick genom fästet sköt iväg med hård fart över relingen, tur att ingen stod i vägen. Nå det var bara att ta ner trasorna och kasta in handduken för idag. Imorgon får vi se om Pepe på Baltic Rigging kan trolla fram ett nytt beslag från Sparcraft. Hursomhelst blir det nog inte någon träning i morgon som planerat...

Övre öglan på kickens fäste till masten har brustit 
Resultaten finns här.  I besättningen Alexandra, Claes, Mange, Micke & skipi. Vinden fortsatte skifta under kvällen då jag skriver det här har vinden vridit nästan 90 grader till och blåser 14m/s vid MacElliot och 16ms vid Gråhara enligt Testbed. Skönt att sitta hemma!

Uppdatering 18.6. Ibland går det mindre dåligt än man själv tror, tydligen blåstes tredje starten av i den vridande vinden iom att dessutom Ultra fick en DNS i andra starten blev vi totalt femte. vilket nog var betydligt mindre dåligt än vad vi väntade oss då vi körde in mot hamnen.

2 kommentarer:

  1. Kiitos! Uusi kikki hela on tulossa Ranskasta jonka jälkeen 16 niittiä pitää porata auki ja uusi hela kiinni samoihin reikiin (toivottavasti...)

    SvaraRadera